TRŽNICA DANAS

Koračajući u duhu vremena, Tržnica je od osnivanja 1927. do danas mijenjala kako statusno, tako i strukturalno uređenje da bi u novi milenijum ušla kao akcionarsko društvo koje poslovne odluke donosi oslanjajući se isključivo na sopstvene snage te osluškujući potrebe tržišta.

Baš kao što je nekad Bezistan opskrbljavao mještane čakširama i srpovima, tako i danas Tržnica odjeva građane u nova ruha, unaprijeđuje preduzetništva savremenih zanatlija pri tome ostajući vjerna tradicionalnoj tržničkoj funkciji, snadbijevanju kupaca svježim poljoprivrednim proizvodima.

Tako danas banjalučka domaćinstva na čaršiji podno Kastela mogu da pronađu sve od ukusa svježeg kupusa i domaćeg sira preko komfora odore za svečane prilike do mirisa opojnog cvijeća. Po uspješnom pazarenju, nemali broj se odluči da predahne u jednom od ugostiteljskih objekata kojim se moderno zdanje gradske Tržnice diči.

I premda podijeljena na četiri prodajna sektora, “naša pijaca” infrastrukturalno ne bi mogla da podrži trampu “živog blaga” te savremenih motornih vozila zbog čega se razmjena ovih dobara odvija na Novoj pijaci, koja smještena na periferiji grada odiše atmosferom tradicionalnog pazara, te oživljava duh stare Govedarnice. Nudeći još i robnu te kvantašku trgovinu, Nova pijaca je znana kao mjesto gdje pazar i prijateljstvo idu ruku pod ruku.

U okviru Tržnice AD djeluje 1500 akcionara, 195 radnika, 1500 zakupaca te 1000 povremenih radnika. Svi težimo ka jednom – da Tržnica bogatstvom svoje ponude te kvalitetom usluge zaista ostane riznica pijačne tradicije.