Skip links

Istorija Tržnice

Danas su veoma rijetka preduzeća  i drugi privredni subjekti koji  imaju  višedecenijski kontinuitet, a banjalučka  “Tržnica je napunila 90 godina postojanja.“  Međutim i  dalje   se  osjećamo  mlado  i  snažno zato  što  znamo  da  rastemo  zajedno  sa našim  gradom.

Osnivanje Tržnice

Današnja “Tržnica” Banjaluka formalno i pravno nastala je 26.avgusta 1927. godine kada je Gradsko poglavarstvo imenovalo prvu tržničku upravu sa zadatkom da vodi  računa o  tržničkim objektima u gradu.Kakav je značaj  tržničke djelatnosti  najbolje govori činjenica da je prvog direktora banjalučke Tržnice Aleksandra Žunića imenovao lično tadašnji  ban Svetislav  Tisa Milosavljević.

Ulazeći u  arhiv našeg grada i  pregledajući požutjele  fotografije nailazimo na   veoma velik je broj onih  koji  su ovjekovječili   staru  govedarnicu ,pokrivenu čaršiju ,tržnicu.

I Duhovski vašar je dio  starijeg naslijeđa naše firme. Pokušavamo ga oživjeti našom manifestacijom “Dan za hvala”. Banja Luka  je inače  prvi grad u Bih koji je još davne 1554.godine dobio odobrenje od turskih vlasti za organizovanje Duhovskog vašara.,iako se ova  narodna svetkovina održavala  mnogo prije nego što su Osmanlije okupirale naše krajeve.

Značajni datumi

1936.

Izgrađen je prvi  tržnički objekt zatvorenog tipa (barake)

1938. godina

Regulacionim planom Gradsko poglavarstvo  predviđa izgradnja novog  savremenog tržničkog objekta u Banjaluci.

1,novembra 1940. godine

otvorena nova zgrada  banjalučke  tržnice.

1953. godine

stočna  pijaca je  preseljena   na  prostor  današnje  Nove  pijace, gdje je i danas u  sastavu  kvantaške, auto i robne pijace.

1960. godine

u skladu sa  tadašnjim zakonom Tržnica postaje Komunalno preduzeće

1974. godine

se transformiše u Radnu organizaciju u sklopu  AIPK”Bosanska Krajina (Agroindustrijski i prometni kombinat).”Tržnica” kao  jedna od osnovnih organizacija udruženog rada (OOUR) postaje dio  Radne organizacije “Trgopromet”.

1988. godine

Tržnica  izlazi iz  AIPK i posluje kao samostalno društveno preduzeće.

1989. godine

Radosav Grbić dolazi na mjesto diorektora  Tržnice što je značilo i veliki zaokret u politici rukovođenja i razvoju  preduzeća. Dok su   banjalučki privreni giganti  nažalost “nestajali “  Tržnica je rasla.

1991. godine

Tržnica mijenja status i postaje dioničarsko društvo,

2001. godine

registrovana  kao  akcionarsko  društvo “Tržnica” AD.

26.06.2013. godine

Skupština akcionara emitenta Tržnica ad Banja Luka je dana 26.06.2013. godine, donijela Odluku o prenosu akcija na kontrolnog akcionara, uz plaćanje primjerene novčane naknade .Eminentna Kompanija MG MIND čiji je vlasnik  gospodin Mladen  Milanović  je danas  100% vlasnik  Tržnice.